Een culturele dag door Zuid-Holland met Stichting Monumenten Bezit

Een culturele dag door Zuid-Holland met Stichting Monumenten Bezit

Lenneke Willemstein
Architectuurhistorica en bouwkundig adviseur bij Stichting Monumenten Bezit

De route

Om kennis te maken met een greep uit de portefeuille van monumentenorganisatie Stichting Monumenten Bezit (SMB), is deze route voor u uitgestippeld. De route brengt u langs diverse en bijzondere rijksmonumenten van SMB. U kunt de route het beste afleggen met de auto en duurt ongeveer 1 uur en 45 minuten exclusief bezoektijd. Let op dat u bij sommige monumenten uw auto moet parkeren bij een nabijgelegen parkeervoorziening. Voordat u op pad gaat adviseren wij u dan ook om parkeervoorzieningen en openingstijden te controleren, zodat u niet voor verrassingen komt te staan. Indien u meer wilt weten over de route, de stichting of de monumenten, bezoek dan onze vernieuwde website www.monumentenbezit.nl.

Monumenten BezitRuïne van Teylingen

Adres: Teylingerlaan 15a, 2215 RT Voorhout
Wat is het?
De cirkelvormige ringmuur met woon-toren is het tot ruïne gevallen slot van de Heren van Teylingen dat werd gebruikt als jachtslot en houtvesterij. In 1676 brandde de woontoren van het dertiende-eeuwse slot af waarna het bouwwerk ging vervallen. Momenteel werken we aan de consolidatie van het metselwerk.
Wat kunt u zien?
De in doorsnede 37 meter indrukwekkende rondburcht met woontoren. Omdat het interieur is verdwenen, krijgt u een nieuwe beleving van de omvang en hoogte van het bouwwerk. Let ook op de kaarsnissen in de muren waarmee ze in de middeleeuwen de vertrekken verlichtte.
Wat kunt u doen?
In de ruïne van Teylingen worden op zaterdagen en zondagen van 1 maart tot 1 november 2019 rondleidingen georganiseerd.

Monumenten BezitDorpskerk Katwijk

Adres: Kerklaan 12, 2223 AN Katwijk aan Zee
Wat is het?
In de Dorpskerk van Katwijk aan den Rijn bevindt zich het grafmonument van Willem van Liere (1654), heer van Katwijk. Het grafmonument werd in 1663 vervaardigd door de Vlaamse beeldhouwer Rombout Verhulst. Het monument is een voorbeeld van een van de vroegste in particuliere opdracht vervaardigde praalgraven.
Wat kunt u zien?
U ziet de overleden Willem van Liere met in opgerichte houding zijn nog in leven zijnde vrouw Maria van Reygersbergh. Zij treurt bij het opgebaarde lichaam van haar man. Hierdoor voelt de toeschouwer zich meer betrokken bij de gebeurtenis.
Wat kunt u doen?
Naast het bewonderen van het praalgraf, kunt u natuurlijk ook rondkijken in de Dorpskerk welke een van de oudste kerken in de omgeving van Katwijk is. De kerk werd in 1231 gesticht en is daarmee de oudste van oorsprong katholieke kerk van Katwijk.

Naald van Rijswijk

Adres: Rijswijkse Bos (Huys Ter Nieuburchlaan), Rijswijk
Wat is het?
De naald van Rijswijk is een herdenkingsmonument die in 1792-1794 is opgericht met het sloopmateriaal afkomende van het stadhouderlijke paleis Huis te Nieuburch (bestaan van 1634 tot 1786/1791). Hier vond in 1697 de Vrede van Rijswijk plaats, waarvan de naald dan ook een herdenking is.
Wat kunt u zien?
De natuurstenen gedenknaald met het wapen van de stichter, stadhouder Willem V (1748-1806). Daarnaast kunt u door middel van de stenen banden de contouren van het voormalige paleis zien. De zes gedenkplaten aan weerszijden van het terrein vertellen over de geschiedenis.
Wat kunt u doen?
Het Rijswijkse Bos is publiektoegankelijk voor het maken van een culturele wandeling.

Monumenten BezitBurcht van Oostvoorne

Adres: Hoflaan 3-5, 3233 AN Oostvoorne
Wat is het?
De Burcht van Oostvoorne is een voormalige motte-kasteel daterend uit omstreeks 1200 en gebouwd door de heren en vrouwen van Voorne. Het kasteel bestond uit een tien meter hoge woontoren welke werd omsloten door een ringmuur.
Wat kunt u zien?
De vrij gelegde en deels wederopgebouwde muuraanzetten van de burcht. Hierdoor is een kleine glimp van het ooit zo majestueuze kasteel te zien.
Wat kunt u doen?
Vanaf 1 april is de Burcht opengesteld voor publiek en kunt u samen met een gids de ruïne bezoeken.

Eindpunt: Stenen Baak

Adres: Katteweg, 3233 LW Brielle
Wat is het?
De Stenen Baak is in 1630 gebouwd als vuurtoren zodat de vaarroute vanaf zee naar de Brielse haven zichtbaar werd.
Wat kunt u zien?
Een ruim vijftien meter hoge bakstenen toren. Bij deze vuurtoren werd aan het begin van de achttiende eeuw een batterij aangelegd met een kogelgloeioven (daterend van na 1783). Dit is een bouwwerk waar de kogels voor een kanon werden verhit. In 1957 werd een reconstructie van de achttiende-eeuwse kogelgloeioven gerealiseerd die nog altijd bij de Stenen Baak staat. De contouren van de aardwerken van de batterij is eveneens in het landschap gereconstrueerd.
Wat kunt u doen?
Via het Historisch Museum Den Briel kunt u vanaf april de Stenen Baak in. De gereconstrueerde batterij is vrij te bezichtigen.

 

Via deze link:
https://goo.gl/maps/85gS3MXyAGC2 kunt u de route en de locaties van de monumenten bekijken.

Multimag Comments

We love comments
No Comments Yet! You can be first to comment this post!