Zuiderzeemuseum, leuke ervaring voor jong en oud

Zuiderzeemuseum, leuke ervaring voor jong en oud

Het buitenmuseum van het Zuiderzee-museum in Enkhuizen lijkt een dorp op zich! Er staan meer dan honderdveertig historische huizen, winkels en werkplaatsen uit de verschillende dorpen en steden rond de voormalige Zuiderzee. Wandel door het vissersdorp, langs de stadsgracht, rond de kerk en dan over de dijk naar de haven. Er is niet alleen van alles te zien, maar ook heel veel te doen. Help mee met oude ambachten, zoals touwslaan en visnetten breien. Maak kennis met de bewoners op Urk, de dienstmeid of de voddenboer. En heb je trek in een hapje? Ga dan naar het kaaspakhuis of smul van een vers gerookt visje bij de visrokerij. Het buitenmuseum is in 2016 open tot en met 23 oktober.

zuiderzee-museumBinnenmuseum

Het binnenmuseum is de schatkamer van de Zuiderzee. Je vindt er een schepenhal vól historische boten en gaat mee op een Reis rondom de Zuiderzee. Ontdek waarin de verschillende plaatsen op elkaar lijken en waarin juist niet: tradities, dialecten, streekdrachten, ambachten en handel. Kijk voor de actuele tentoonstellingen op www.zuiderzeemuseum.nl.

Familiebelevenis

Een bezoek aan het Zuiderzeemuseum is een leuke dag uit voor de hele familie. En je steekt er nog iets van op ook! Maak samen met je kleinkind een bootje van een klomp of vaar een rondje mee op de veldschuit. Speel samen Oudhollandse spelletjes, ga aan de slag in het waterlab of schuif aan in de schoolbanken van toen! In de schoolvakanties zijn er extra kinderactiviteiten.

Overspoeld

In 2016 staat water centraal in het Zuiderzeemuseum. Het is namelijk exact honderd jaar geleden dat het Zuiderzeegebied voor het laatst is getroffen door een grote overstroming. Dit lijkt lang geleden, maar watersnoodrampen komen op veel plaatsen in de wereld helaas nog steeds voor. Een straat van het buitenmuseum lijkt na een dijkdoorbraak overspoeld te zijn. Betreed het rampgebied om een idee te krijgen van de ravage en stank. Loop over de steigers langs de getroffen huizen en ga in gesprek met de bewoners over de impact en gevolgen van deze watersnoodramp. Ontdek verder wat je zelf wel en juist niet moet doen tijdens een overstroming. En zie wat Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier in Noord-Holland doet om een watersnoodramp te voorkomen. Veilig wonen onder zeeniveau is immers nooit vanzelfsprekend.

 

zuiderzee-museum-logo

 

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!