Zware pijn bij heupartrose nu gemakkelijker te helpen

Zware pijn bij heupartrose nu gemakkelijker te helpen

Het wordt voor mensen met heupartrose gemakkelijker om verlichting bij ernstige pijn te krijgen. Dit komt door onderzoek van Desirée Dorleijn van de afdeling Huisartsgeneeskunde van het Erasmus MC in Rotterdam. Dorleijn ontdekte dat een injectie in de bilspier de pijn bij heupartrose drie maanden lang flink kan verminderen. De injectie kan in principe door een huisarts worden gegeven. Patiënten moeten nu nog naar het ziekenhuis voor een lastige injectie in het heupgewricht.

 

“Als gewone pijnstillers niet werken, is pijn bij heupartrose niet zo gemakkelijk aan te pakken”, legt arts-onderzoeker Desirée Dorleijn uit. “Er kan een injectie in het gewricht worden gegeven. Dat gebeurt vaak met het middel Kenacort, een pijnstiller op basis van hormonen. Maar, het heupgewricht ligt zo diep ‘verstopt’ dat de patiënt naar de orthopedisch chirurg moet. Die gebruikt een echo- of röntgenapparaat om het heupgewricht te vinden voor de injectie.”

 

“Een eenvoudige injectie in de bilspier is een behandeling die mensen met heupartrose echt helpt. Ze hebben langdurig minder pijn.”

desiree-dorleijn

Desirée Dorleijn,
arts-onderzoeker Erasmus MC


Resultaat uit eerder onderzoek

Het onderzoek van Desirée Dorleijn kan verandering brengen voor mensen met heupartrose. Zij onderzocht namelijk de werkzaamheid van een eenvoudige injectie in de bilspier. Haar onderzoek volgt op een resultaat uit een eerder onderzoek. “Daarin werd gekeken wat de beste manier was om een slijmbeursontsteking van het dijbeen te bestrijden. Na een injectie in de bilspier bleek dat heupartrosepatiënten óók minder last hadden van de pijn door artrose. Dit was zo’n opvallend resultaat dat we het verder wilden onderzoeken. Het Reumafonds heeft dit onderzoek gefinancierd.”

Flink minder pijn

Dorleijn, zelf in opleiding tot orthopedisch chirurg, heeft 107 mensen met heupartrose drie maanden lang gevolgd en de effecten van de injectie in de bilspier gemeten. “Ongeveer de helft van de
mensen kreeg een injectie met Kenacort, de andere helft kreeg een injectie met een nepmiddel. Al na twee weken konden we een groot verschil in pijn meten. We vroegen de deelnemers een vragenlijst in te vullen waarmee we hun ‘pijnscore’ konden meten. Bij de mensen die het nepmiddel hadden gehad, was de score 3,9. Mensen die het echte middel kregen, gaven gemiddeld een pijnscore van 2,6 op. Dat is flink minder pijn.”

heupartrose-2Drie maanden lang minder pijn

“We bleven daarna de deelnemers volgen”, vervolgt Dorleijn. “De patiënten vulden telkens de vragenlijst in die aangaf hoe het met de pijn ging. Uiteindelijk bleek dat de deelnemers na bijna drie maanden nog steeds baat hadden bij de injectie in de bilspier. Normaal gesproken, gaan we bij de injectie in de heup uit van 6 tot 8 weken pijnbestrijding. Dit was dus een onverwacht goed resultaat!”

Behandeling door de huisarts

De nieuwe behandeling heeft een paar grote voordelen voor mensen met heupartrose. Desirée Dorleijn: “Heupartrosepatiënten hoeven er niet meer voor naar het ziekenhuis, de huisarts kan deze injectie geven. Het toedienen gaat ook nog eens een stuk makkelijker en de werking van de prik blijkt lang aan te houden. Het is een behandeling die mensen met artrose echt helpt. Ze hebben langdurig minder pijn.”

 

is gefinancierd door het Reumafonds. Het Reumafonds ontvangt geen subsidie van de overheid. Wij kunnen ons werk alleen doen dankzij de steun van donateurs en vrijwilligers bij de collecte. We verwelkomen ook u graag als donateur of collectant. Wij staan voor u klaar. U kunt ons dagelijks bereiken via telefoon 020-589 64 64 of via e-mail info@reumafonds.nl.

 

Kijk voor meer informatie op: www.reumafonds.nl.

 

 

Reumafonds

 

 

Reacties

Wij horen graag van u

2 reacties

 1. Reageer januari 26, 12:41 #1 Marianne C.Poot

  Mij zijn in de afgelopen twee jaar, na THP beiderzijds, in totaal 6 of 7 corticosteroïde injecties toegediend vanwege pijnklachten die mogelijk te wijten zouden zijn aan chronische bursitis rond allebei de kunstheupen.Dus ,li. en rechts. .Het effect is inderdaad, relatief, kortdurend. De injecties zijn zeer pijnlijk. Ook kreeg ik 1x een injectie in mijn heupgewricht rechts. Alles tevergeefs.
  Mijn vraag: is een injectie volgens uw methode in /tussen mijn onderste ruggenwervels een optie. Mijn probleem is pijn bij lopen en luid squeeken bij diverse bewegingen en uitstralende pijn aan de buitenkanten van mijn boven benen. Ik heb het volste vertrouwen in mijn behandelend specialist.Na een 2e en zelfs derde “second opinion”die hij voor me regelde kom ik geen stap verder.
  Ik ben 75 jaar.

  • Reageer januari 30, 11:04 Wouter van Hierden

   Geachte mevrouw Poot, hier kan alleen een specialistisch arts verder antwoord op geven. Dit wetenschappelijke onderzoek ging over pijn bij heupartrose en een injectie daartegen in de bilspier. Uw situatie van pijn na een totale heupvervanging en een injectie daartegen in de onderrug is een geheel andere. Een specialistisch arts beschikt ongetwijfeld over de kennis hierover vanuit zijn/haar praktijk en ander wetenschappelijk onderzoek.
   Wouter van Hierden, Reumafonds