

Zwitserland boemelen door Graubünden
Door: Arjan Mulder, redacteur Reishonger.nl
Met een boemeltje in kleine etappes door het Zwitserse Graubünden. Dat is slow travel PLUS. Ofwel: maximaal genieten van de mooiste uitzichten, van de leukste hotelletjes, de fijnste gerechten en de lekkerste wijn. De Bernina Express bestaat dit jaar 55 jaar. Ga je mee?
Eén van de mooiste treinverbindingen van Zwitserland is de Bernina Express. De beroemde rode trein gaat via smalspoor dwars door de Alpen naar Italië. De lijn doorkruist daarmee het meest oostelijke kanton van Zwitserland: Graubünden. Je kunt het traject in één dag doen. Maar vijf dagen is een stuk leuker!
Twee culturen
Ik moet bukken om mijn kamer binnen te gaan. De vloer kraakt en de gang ruikt naar wijnkelder – alles is hier van eikenhout. Ik ben in een laat Middeleeuws klooster, dat inmiddels dienst doet als hotel. Het is onderdeel van hotel Croza Bianca in het kleurrijke plaatsje Poschiavo. Alles voelt hier Italiaans. Maar dat is het niet.
Poschiavo ligt nog net in Zwitserland. Het is de meest zuidelijke bestemming van mijn reis. Ineens wordt er geen Duits meer gesproken. Ineens zijn er oude romaanse torens en statige roze patriciërshuizen. Een mediterrane flair. “Graubünden heeft twee heel verschillende culturen”, vertelt gids Mario. “Wij combineren Italiaanse stijl en Zwitserse degelijkheid.”
Slow travel PLUS
“De Bernina Express is onderdeel van de Rhätische Bahn: het spoornet van Graubünden, dat werd aangelegd in 1888 door een Nederlander,” vertelt mijn gids in Chur me een paar dagen later. “Zijn vrouw wilde gemakkelijk naar Davos kunnen reizen om te kuren.” Nou, het resultaat mag er zijn! De rode wagons, de viaducten, de panorama’s, de bergen en de snelstromende bergbeken: het lijkt wel een modelspoorbaan. Maar dan in het écht!
De Bernina Express is 144 km lang met daarin 199 bruggen en 55 tunnels. Neem er de tijd voor, hoor ik. Alleen al het beroemde Landwasserviaduct (65 meter hoog) vraagt om een extra stop, want vanuit de trein is het viaduct amper te zien. Het uitzichtpunt bij Filisur is geschikter. Mijn trein kronkelt door UNESCO landschap uiteindelijk omhoog naar 2400 meter, met fraaie uitzichten
op gletsjers en gletsjermeren.
Treinen en culinair plezier
“Eet je vanavond mee?”, vraagt het meisje van dienst me in hotel Garni Albula in Bergün. Ik onderbreek mijn reis dus regelmatig, zoals vandaag in dit fraaie bergdorp. Hotel Garni Albula trakteert me op een heerlijke Saltimbocca met risotto: want Zwitserland is meer dan racletten en kaasfondue wil men maar zeggen.
Het culinaire hoogtepunt van mijn reis wordt uiteindelijk de cooking class van chef Claudio Zanolari in hotel Croza Bianca in Poschiavo. “Ik ga je leren hoe je Pizzóccheri maak, de beroemde pasta uit de regio Graubünden”, roept hij enthousiast. “Het is een donkere pasta van boekweitmeel, gekookt met groenten en afgemaakt met Alpenkaas, gebakken knoflook en (geheim van het huis) gemarineerde zwarte peper.”
De mooiste trajecten
Er zijn in Zwitserland veel bijzondere trajecten. En samen vormen ze de Grand Train Tour of Switserland. Met namen als: de Glacier Express, de GoldenPass en dus ook ‘mijn lijn’, de Bernina Express. Het is smalspoor en deels tandrad, met panoramarijtuigen en ramen die open kunnen voor het maken van foto’s. De gewone regionale treinen zijn trouwens een prima alternatief: zelfde route, zelfde slow-travel, zelfde uitzichten, maar veel goedkoper.
Bijkomen in Chur
Met de regionale trein ga ik op dag vijf in één ruk terug van Poschiavo naar Chur, de hoofdstad van Graubünden en de oudste stad van Zwitserland. Curia Raetorum, in Romeinse tijden. Voor ik de volgende dag per trein terug ga naar Nederland, bezoek ik nog de bekendste Zuckerbäckerei van de stad, beroemd om de marsepeinen perzikpitten (recept uit 1887). Daarna sluit ik mijn reis stijlvol af in het 333 jaar oude restaurant Stern (13 Gault Millau sterren). Voldaan reis ik terug naar Nederland. Dit smaakt naar meer.
Meer info
Ga naar: Graubuenden.ch