Gezonde lucht  Daar kunt u zelf iets aan doen

Gezonde lucht Daar kunt u zelf iets aan doen

Niet iedereen beseft het, maar de lucht in Nederland is verre van schoon. Elke dag ademen we allerlei ongezonde stoffen in. Dat is voor niemand gezond, maar zeker niet voor gevoelige mensen zoals longpatiënten en ouderen. Het roer moet dus om, maar hoe?

 

Veel dingen die ongezond zijn, kunnen we in principe mijden. We kunnen ervoor kiezen niet te roken, niet te veel en te vet te eten, weinig te snoepen en matig te zijn met alcohol. Maar ademen moeten we allemaal, de hele dag door. Daarom is het heel belangrijk dat er zo min mogelijk ongezonde stoffen in de lucht zitten.

Lucht in Nederland ongezond

Helaas scoort Nederland wat dat betreft niet goed. ‘Er hangt een deken van vervuilde lucht over Nederland’, zegt Paul Fischer van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). ‘Dat komt onder andere doordat we een dichtbevolkt land zijn met veel auto’s. Daarnaast komt luchtvervuiling ook aanwaaien vanuit omringende landen.’

Gevolgen voor gezondheid

Het inademen van de schadelijke deeltjes is voor iedereen ongezond. Het is net zo slecht als het meeroken van vijf sigaretten per dag. Gevoelige groepen merken dit als eersten: ze zijn vaker benauwd en krijgen meer longontstekingen. Luchtvervuiling veroorzaakt astma, COPD en longkanker. Ook hart- en vaatziekten, dementie en vroeggeboorten kunnen hierdoor ontstaan. Jaarlijks overlijden er ruim 5.000 mensen door ongezonde lucht. Daarnaast overlijden ieder jaar 1.200 mensen door longkanker als gevolg van luchtvervuiling. Bovendien worden 16.000 mensen per jaar met spoed opgenomen in het ziekenhuis. Het Longfonds wil dat niemand meer ziek wordt door de lucht die hij inademt. Daarom maakt het fonds zich hard om luchtvervuiling in Nederland terug te dringen. Ze werkt aan bewustwording bij het Nederlands publiek en houdt druk bij de politiek.

Uitlaatgassen en andere vervuilers

Luchtvervuiling bestaat onder meer uit fijnstof, stikstofoxiden en ozon. Hierbij zijn uitlaatgassen van auto’s en de industrie belangrijke vervuilers. Net als intensieve veeteelt, die veel ammoniak, stank en fijnstof uitstoot.

 

De ernst en de samenstelling van de luchtvervuiling varieert per dag en plek. Bij windstil weer is er meer luchtvervuiling en bij oostenwind komt er vervuiling uit onder andere Duitsland onze kant op. In steden en rond snelwegen zitten meer fijnstof en stikstofoxiden in de lucht.

Hoe gezond is de lucht hier?

Op dagen met slechte luchtkwaliteit kunt u maatregelen nemen om de gevolgen te verminderen. Maar hiervoor moet natuurlijk wel eerst duidelijk zijn hoe schoon of vies de lucht die dag is. Luchtvervuiling is namelijk grotendeels onzichtbaar. Op www.longfonds.nl/gezondelucht kunt u de luchtkwaliteit in uw buurt checken.

Wat kunt u zelf doen?

Alles waar verbranding bij komt kijken, is slecht voor de luchtkwaliteit. Vooral dieselauto’s en tweetaktscooters zijn grote vervuilers, maar houtkachels en vuur-korven ook.

 

Veel mensen denken: ach, wat maakt mijn auto of houtkachel nou uit, mijn bijdrage is toch een druppel op de gloeiende plaat. Best logisch en toch is beginnen bij uzelf zeker zinvol, zegt Paul Fischer: ‘Het is eigenlijk net als met stemmen bij verkiezingen: die ene stem maakt het verschil niet, maar alle stemmen bij elkaar wel.

Tips en adviezen

• Kies voor wandel- en fietsroutes die zo ver mogelijk uit de buurt van auto- en snelwegen liggen.
• Kunt u niet zonder auto? Elektrisch rijden is het schoonst, gevolgd door CNG, benzine en als laatste diesel.
• Laat vuurtjes stoken, zowel binnen als buiten, liever achterwege.
• Blijf bij een hoge concentratie ozon ‘s middags binnen als u een longziekte heeft. Plan buitenactiviteiten in de ochtenduren.

Gratis boekje

Wilt u meer tips en informatie? Het Longfonds heeft speciaal voor u een boekje samengesteld. Bestel het boekje gratis via www.longfonds.nl/gezondelucht/ bestellen.

 

 

 

 

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!