Nazomeren in Frankrijk

Nazomeren in Frankrijk

Door Arjan Mulder, redacteur Reishonger.nl

 

Hoe fijn is het om juist in de nazomer Frankrijk te verkennen! Genieten van het goede Franse leven in de Drôme en langs de Loire wanneer de hitte voorbij is. Het blijkt echt een feestje te zijn.
Tussen Lyon en Valence begint het zuiden van Frankrijk. Op weg naar de Middellandse Zee stopt bijna niemand dan nog. Maar dat is jammer. Want hier, op het kruispunt van de Drôme en de Loire, is het heerlijk voor een tussenstop. Dat geldt in de zomer, maar zeker ook in het najaar. Ik geniet er van heerlijk eten in fijne familiehotels, van moderne kunst en natuurlijk van goede wijnen en najaarszon!

frankrijkDe onbekende Drôme

Elke Nederlander die denkt aan lavendel of aan tijm, aan chique eten of aan wijn, denkt niet aan de Drôme maar aan de Provence. Maar als ik zeg dat de Drôme één van de beste Côte-du-Rhône’s produceert? Of een ravioli die de originele Italiaanse naar de kroon steekt? Als daarnaast de oriëntaalse bloesem van de sinaasappelboom (de fleur d’oranger) centraal staat in elke bakkerij, dan ben ík verkocht. Ik eet in de Drôme speculaaspop met sinaasappel (Suisse), paasbrood met sinaasappel (Pogne) en crème brûlée met sinaasappel. Ook onbekend (voor mij maar niet in de kunstenaarswereld) is het beroemde Palais Idéal van postbode Joseph Ferdinant Cheval dat ik bezoek in Hauterives – zelfs Picasso en Dali kwamen ooit kijken naar zijn imposante bouwwerk.

De ruige Loire

De lieflijke Loire, met z’n kastelen en fietspaden, begint haar reis naar de Atlantische oceaan helemaal in de Ardèche, 1000 km stroomopwaarts. Het is de langste rivier van Frankrijk. Bij de bron, waar de rivier nog een riviertje is, is de Loire ruig. Ze lijkt niet op wat er langs de benedenloop te zien is. Langs de bovenloop zie ik middeleeuwse stadjes van struikrovers, steile wijnhellingen en stoere boeren. Maar ook nieuwerwetse kunst, designopleidingen en veel musea in de oude industriestad St. Etienne. Dit deel van de Loire is beslist een bezoek waard.

frankrijkCulinair genieten

Het wordt vooral een culinair feestje, mijn reis door de Drôme en langs de oorsprong van de Loire. Het zijn de ogenschijnlijk eenvoudige bakkers en simpele wijnboerderijen, de chocoladefabriek in the middle of no-where en dat onbeduidende zelfbedieningsrestaurant (dat eigenlijk een sterrenrestaurant blijkt te zijn) die me hier het meest verrassen. Mijn advies zou zijn: stap overal gerust naar binnen, de kans op nieuwe ontdekkingen is groot.

Slapen in stijl

Mijn bezoek de Drôme en langs de oorsprong van de Loire is bedoeld als tussenstop naar het zuiden. Om het echte Frankrijk te proeven, slaap ik het liefst bij een Logies de France (bijvoorbeeld bij hotel Le Relais in Hauterives, vlakbij het genoemde Palais Idéal). Maar ook een overnachting in een echt kasteel met krakende trappen is niet te versmaden (bijvoorbeeld bij Eclosion in Saint-Paul-en-Jarez). Als ik daar dan ook nog een zeven(!)gangendiner krijg voorgezet met bij iedere gang een passende wijn, kan mijn Drôme-Loire avontuur niet meer stuk!

Combineer trein en auto

Steeds vaker neem ik binnen Europa de trein. Mijn bezoek aan de Drôme-Loire was een onderdeel van een maand lang treinen door de Alpen met Interrail. Ik bezocht daar de kleinste plaatsjes, de hoogste bergen, gebruikte de mooiste panoramatreinen en kwam helemaal tot rust. Maar ik heb ontdekt dat Frankrijk toch nog altijd meer op de auto is gericht dan op de trein. Wat goed functioneert is het hogesnelheidsnet. Wat minder functioneert, is de lokale trein. Mijn advies zou zijn: gebruik in Frankrijk de hogesnelheidslijnen en vul dat aan met een huurauto. Het fijne van Frankrijk is dat op elk TGV-station auto’s te huur zijn, zoals we dat gewend zijn op een vliegveld. Want eerlijk is eerlijk: zonder auto was mijn trip door de Drôme-Loire toch wel wat ingewikkeld geworden…

Meer inspiratie

Reishonger.nl
Auvergnerhonealpes-tourisme.com

 

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!